Gradini botanice


Ştiaţi că...

Grădina Botanică ”Vasile Fati” a Institutului de Cercetări Biologice Jibou

Serele Grădinii Botanice ”Vasile Fati” din Jibou

Grădina Botanică din orașul Jibou se află amplasată în partea de nord-est a orașului, pe terasa a doua a râului Someș. Bazele grădinii au fost puse în perioada anilor 1959-1968, când profesorul de biologie Vasile Fati reușește să demonstreze că parcul din împrejurimile castelului Wesselenyi poate fi organizat sub forma unei grădini botanice. Astfel ia naștere grădina botanică din Jibou, subordonată inițial liceului din localitate; elevii și cadrele didactice au participat de altfel și la construcția primelor sere. Câțiva ani mai târziu, grădina dobândește statut independent, continuând să funcționeze sub denumirea de Stațiunea Tinerilor Naturaliști, organizată pe principiul caselor de pionieri.

Vedere de ansamblu din Grădina Botanică ”Vasile Fati”

În anul 1990, după schimbările Revoluției, se înființează Centrul de Cercetări Biologice Jibou, grădina botanică din oraș trecând în administrarea acestuia.

Grădina ocupă o suprafață de circa 35 de hectare, fiind împărțită în 23 de sectoare.

Diverse varietăți de lalele

Emblematică pentru Grădina Botanică din Jibou, construcția cea mai impresionantă din acest amplu spațiu dedicat botanicii este ansamblul ce găzduiește cele două sere, acvariul și palmarul, o adevărată bijuterie arhitecturală avangardistă finalizată în perioada anilor 1978-1982.

Ansamblul serelor din Grădina Botanică ”Vasile Fati” noaptea

Varietatea și bogăția de plante exotice găzduite în serele Grădinii Botanice din Jibou, de la impozanții palmieri la delicatele orhidee, reprezintă doar una dintre atracțiile ce încântă vizitatorii. Complexul acvaristic găzduit în spațiile moderne ale Institutului grupează 23 de acvarii cu apă dulce și sărată, ce reunesc sute de pești exotici.

Pești exotici din complexul acvaristic (Symphysodon discus)

O altă atracție indiscutabilă a Grădinii Botanice din Jibou o constituie grădina japoneză mare, găzduită în cadrul sectorului fitogeografic. Grădina japoneză respectă regulile de amenajare specifice religiei budiste, utilizând toate elementele esențiale ale unei astfel de grădini: apa, pietrele, cascadele, podețele, plantele, pomii. În cultura japoneză, aranjatul grădinilor este considerat o artă, asemenea celorlalte arte tradiționale asiatice cum ar fi caligrafia sau picturile în cerneală.

Imagine din Grădina japoneză

Bustul profesorului Vasile Fati, întemeietor al Grădinii Botanice din Jibou și director al acesteia timp de aproape 40 de ani, întâmpină vizitatorii sosiți să admire colecțiile acestei vaste grădini.

 

Localizare:

Str. Parcului nr. 14, Jibou, jud. Sălaj

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
©2018 . Toate drepturile rezervate. Asociatia Centrul Ecologic Green Area.