Gradini botanice


Ştiaţi că...

Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” din Macea a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad

Statuia profesorului Pavel Covaci de la intrarea în grădină

Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” se află amplasată la circa 23 de km de orașul Arad, pe teritoriul comunei Macea, pe terenurile învecinate unui vechi conac nobiliar.

Începuturile grădinii sunt legate de construirea, în 1724, a conacului lui Mihai Cernovici, în imediata vecinătate a unei păduri bogate. Treptat, această pădure a fost amenajată, inițial pentru a corespunde nevoilor proprietarilor. În 1820, în aceași zonă începe și construcția unui castel, ce va dura aproape un sfert de secol, spațiile verzi din preajmă suferind la rândul lor transformări peisagistice. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, proprietatea este vândută familiei Karolyi, care extinde clădirea castelului, sub forma pe care o păstrează și astăzi.

Castelul din Macea din interiorul Grădinii Botanice

Începând cu secolul XX, parcul dobândește o importanță din ce în ce mai mare, după 1968 fiind luate măsuri de protecție a acestuia.

În 1990, parcul trece sub coordonarea științifică și administrativă a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, dobândind patru ani mai târziu statutul de grădină botanică.

Viburnum opulus L. ‘Roseum’ – Bulgăre de zăpadă, Călin

Grădina ocupă în prezent o suprafață de 21,5 hectare, pe terenurile sale fiind cultivate peste 2000 de specii de arbori și arbuști și aproximativ 500 de specii ierbacee. Vastele spații ale grădinii includ trei părți: o suprafață de circa 10 hectare destinată publicului larg, o colecție dendrologică de circa 3,5 hectare și porțiuni de pădure cu o suprafață de circa 8 hectare. Grădina are și un muzeu botanic.

La intrarea în grădină, vizitatorii sunt întâmpinați de ”stejarul Unirii”, un arbore venerabil cu o vârstă de circa 300 de ani.

Aesculus hippocastanum L. – Castan porcesc

Printre arborii și florile din Grădina Botanică ”Pavel Covaci” din Macea sunt presărate sculpturi realizate în cadrul taberei de sculptură monumentală în piatră organizate în comună în anul 1988, dar și statui realizate de sculptorul Pavel Mercea înfățișând personalități importante din cultura românească.

Statui ale personalităților vieții culturale din România găzduite în grădina botanică

Sectorul plantelor ornamentale floricole cuprinde o colecție de 240 de specii, grupate după originea lor geografică.

Grădina adăpostește de asemenea o mare varietate de plante cu valoare științifică, cu valoare didactică deosebită atât pentru elevi, cât și pentru studenți.

Arbuști decorativi tunși

Un sector apreciat de vizitatori este ”Poiana Eminescu”, ce cuprinde amenajări legate de opera poetului nostru național: aleea plopilor fără soț, plante tunse în forme inspirate din poemul ”Luceafărul”, mestecenii ce amintesc de ”pădurea de argint”.

Grădina din Macea include un sector dedicat copiilor, populat de arbuști tunși plastic în așa fel încât să amintească de personaje din basme și povești.

Localizare:

Comuna Macea, județul Arad (la 23 de km de Municipiul Arad)

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
©2018 . Toate drepturile rezervate. Asociatia Centrul Ecologic Green Area.