Gradini botanice


Ştiaţi că...

Grădina Botanică a a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș

Clădirea principală a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș

Grădina Botanică din Târgu Mureș fost înființată în anul 1948 din inițiativa și sub îndrumarea științifică a prof. Jablonkay István, coordonatorul de la acea dată al disciplinei Botanică farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie.

Grădina a fost înființată în principal în scopuri didactice, acordând o atenție deosevită cercetării în domeniul plantelor medicinale. Grădina este împărțită în prezent în trei sectoare importante: Parcul dendrologic și sera de producție, Grădina Botanică și Grădina de plante medicinale, ultimele două fiind înființate odată cu Facultatea de Farmacie.  

Parcul dendrologic cu stejari, platani și mesteceni cu vârste de peste 100 de ani ocupă o suprafață de circa 2 hectare, găzduind peste 200 de taxoni vegetali aparținând unei varietăți de specii erbacee și lemnoase.

Coroane ale arborilor din parcul dendrologic

Grădina Botanică adăpostește și ea peste 800 de plante autohtone și aclimatizate, inclusiv o colecție recentă a plantelor rare și amenințate cu dispariția. Amplasată la poalele Platoului Cornești, cu un relief variat ce este propice creșterii unei largi varietăți de plante, ea este împărțită în două sectoare: stejărișul și sectorul sistematic.

Zona de stejăriș a grădinii este situată în partea de nord-est a clădirii principale a Universității, grupând exemplare seculare de stejari, precum și multe specii de arbori și arbuști specifici.

Primăvara în Grădina Botanică din Târgu Mureș

În sectorul sistematic se regăsesc plante de pe întreg globul, însumând circa 700 de taxoni de o largă diversitate și importanță științifică. Unul dintre cele mai recente exemplare adăugate la colecția Grădinii Botanice din Târgu Mureș este un arbore Ginkgo Bilboa, plantat acum doi ani pe terenurile grădinii. Acest arbore crește în mod natural doar într-o mică regiune din sud-estul Chinei, fiind considerat de specialiști o adevărată ”fosilă vie”, ce a existat încă de acum aproape 300 de milioane de ani.

În grădina de plante medicinale se găsesc atât exemplare utilizate ca remedii farmaceutice tradiționale pe teritoriul țării noastre, cât și plante obținute prin schimburi de semințe cu alte grădini din întreaga lume.

Grădina Botanică din Târgu Mureș găzduiește și un spațiu dedicat serelor, destinate atât conservării speciilor de plante exotice, cât și microproducției.

Euphorbia pulcherrima

Colecția de plante găzduite în spațiile Grădinii Botanice a Facultății de Farmacie din Târgu Mureș este recunoscută atât pe plan intern, cât și internațional pentru importanța sa în activitatea didactică și de cercetare.

 Iarna în Grădina Botanică din Târgu-Mureș

Localizare:

Str. Gheorghe Marinescu nr. 38, Târgu-Mureș, jud. Mureș

 

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
©2018 . Toate drepturile rezervate. Asociatia Centrul Ecologic Green Area.