Gradini botanice


Ştiaţi că...

Universitatea din București, Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză”

Vedere din interiorul Grădinii Botanice ”Dimitrie Brândză”

Grădina Botanică din București a fost înființată în 1860, pe lângă Facultatea de Medicină și Farmacie, în urma unui decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la inițiativa doctorului Carol Davila.

În anul 1874, Grădina Botanică a fost mutată în centrul orașului, pe terenurile palatului Vasile Șuțu situate în fața Universității, trecând în același timp în administrarea Universității din București (Facultatea de Științe). Marele botanist prof. dr. Dimitrie Brândza a preluat astfel conducerea grădinii, dedicându-și următorii ani obținerii unor terenuri adecvate reamenajării. Aceste eforturi au fost încununate de succes în 1884, când grădinii din București i-au fost alocate atât fondurile atât de necesare, cât și terenul pe care se află situată și astăzi.

De peste 150 de ani, în Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” cresc largi varietăți de plante de o deosebită importanță științifică în domeniu. Grădina ocupă o suprafață de 17,5 hectare, împărțite în peste 16 sectoare cu o mare diversitate de plante – 10 sectoare exterioare, la care se adaugă serele grădinii, a căror amenajare a început încă din timpul marelui botanist al cărui nume îl poartă.

Cele zece sectoare exterioare ale grădinii grupează o largă varietate de plante în funcție de specificul acestora:

  • Plante decorative
  • Sectorul plantelor rare
  • Grădina italiană
  • Plante mediteraneene
  • Sectorul flora Dobrogei
  • Munții Carpați
  • Colina coniferelor
  • Rosarium
  • Iridarium
  • Sectorul plantelor utile

Tulipa ‘Texas Flame’

Pavilionul central al serelor adăpostește o colecție impresionantă de palmieri, grupând peste 40 de speciii din întreaga lume.

Sera de expoziție a Grădinii Botanice ”Dimitrie Brândză” – Palmariul

Compartimentul orhideelor găzduiește 36 de specii de flori de o deosebită frumusețe și grație.

Imagine din Compartimentul Orhideelor – serele Grădinii Botanice ”Dimitrie Brândză”

Sectoarele interioare ale grădinii botanice includ de asemenea Compartimentul Ferigilor Exotice; Compartimentul Plante Mediteraneene, Subtropicale; Compartimentul Plante de apă  – tropicale (cu o colecție impresionantă de nuferi tropicali); Compartimentul Plante suculente; Compartimentul Cactușilor; Compartimentul Bromelii.

Muzeul Botanic al Grădinii ”Dimitrie Brândză” a fost construit în anul 1882, găzduind până în ziua de astăzi colecții de plante uscate, presate, conservate în alcool sau formol și sub forma de mulaje.

Expoziție de tablouri din material vegetal din cadrul Centrului de Educație Ecologică – Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză”

Un proiect recent al cadrelor didactice ce se ocupă cu administrarea Grădinii Botanice din București este amenajarea sectorului ”Grădina Bunicii”. Destinat în principal copiilor și menit a le trezi acestora interesul pentru plantele pe care de multe ori le văd numai în magazine, ”Grădina Bunicii” adună toate plantele și copacii dintr-o grădină tradițională românească.

Acest sector a fost sădit și amenajat cu ajutorul a 100 de voluntari, la fiecare recoltă organizându-se evenimente și degustări pentru vizitatori, încercându-se astfel atât popularizarea alimentelor bio, cât și antrenarea copiilor în altfel de activități decât cele ce îi pun în postura de simpli vizitatori ai grădinii botanice.

 ”Grădina Bunicii”

Localizare

Șoseaua Cotroceni nr. 32, sector 6, București

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
©2018 . Toate drepturile rezervate. Asociatia Centrul Ecologic Green Area.