Gradini botanice


Ştiaţi că...

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Grădina Botanică ”Alexandru Borza”

Statuia profesorului ”Alexandru Borza” din interiorul Grădinii Botanice a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1920 de către profesorul al cărui nume îl poartă. Parte componentă a Universității Babeș-Bolyai, grădina se întinde astăzi pe o suprafață de circa 14 hectare, ce găzduiesc peste 10.000 de specii de plante.

Plantele grădinii sunt grupate în mai multe sectoare distincte: ornamental, fitogeografie, sistematic, economic și medicinal.

Sectorul ornamental găzduiește în fiecare primăvară peste 120 de taxoni de lalele, zambile, brândușe și narcise; vara, 350 de varietăți de trandafiri îl împodobesc în culorile lor luminoase, împreună cu variatele specii de flori de grădină ce își deschid petalele fie în acest sezon, fie pe parcursul toamnei.

Varietăți de lalele din Grădina Botanică ”Alexandru Borza”

Sectorul fitogeografic reprezintă un compartiment deosebit al grădinii botanice clujene, fiind organizat de către profesorul Alexandru Borza în așa fel încât să grupeze plantele în funcție de formațiile vegetale și de regiunile în care se dezvoltă ele în mod natural.

Una dintre principalele atracții ale acestui sector o reprezintă Grădina japoneză, aranjată în stilul ”gyo-no-niwa”, cu elemente de arhitectură și peisagistică specifice.

Imagine din Grădina japoneză

Un alt colț al sectorului fitogeografic este dedicat Grădinii romane, cunoscută și sub numele de ”Grădina lui Pliniu”, ce găzduiește plante specifice vechilor grădini ale patricienilor romani.

Statuia zeiței Ceres din Grădina romană

Flora României este reprezentată și ea în întreaga sa diversitate geografică, de la Câmpia și Podișul Transilvaniei până la vegetația sălbatică a Munților Carpați sau litoralul arid al Mării Negre.

Sectorul sistematic al grădinii ocupă o suprafață de circa 4 hectare, grupând plante din flora lumii după un sistem de clasificare ale cărui baze au fost puse de către profesorul Al. Borza.

Sectorul economic, aflat în vecinătatea celui sistematic, grupează plantele conform modului lor de utilizare (alimentare, tehnice, furajere, melifere, tinctoriale); sectorul plantelor medicinale include specii grupate după utilizarea acestora pentru tratamentul a diferite tipuri de afecțiuni.

Grădina include de asemenea două complexe de sere, ce reproduc condițiile climaterice specifice zonelor de origine ale plantelor ecuatoriale, tropicale și subtropicale.  Una dintre speciile cele mai impresionante din serele mari ale grădinii este nufărul de Amazon, ale cărui frunze pot susține greutatea unui copil de 3-4 ani.

Imagine din Colecția de bromeliacee – Aechmea

Complexul serelor mari cuprinde sera acvariu, sera palmierilor (cu circa 80 de specii de palmieri, la care se adaugă și alte plante exotice înrudite cu aceștia), colecția de plante suculente (cu o impresionantă varietate de cactuși), sera plantelor mediteraneene și australiene, sera plantelor din America Centrală și de Sud, precum și sera cu ferigi și orhidee.

Grădina Botanică găzduiește și Institutul Botanic, într-o clădire datând din prima jumătate a secolului XX. Parterul acestei clădiri este ocupat de Muzeul Botanic – unul dintre puținele muzee de acest tip din țară, etajul întâi fiind ocupat de către Herbarul grădinii botanice, ce cuprinde sute de mii de coli de herbar, multe dintre ele de o deosebită importanță istorică și științifică.

Grădina Botanică ”Alexandru Borza” – un adevărat brand al orașului Cluj-Napoca – își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, indiferent de sezon.

 Iarna în Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca

Localizare:

Str. Republicii nr. 42, Cluj-Napoca, jud. Cluj

 

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
©2018 . Toate drepturile rezervate. Asociatia Centrul Ecologic Green Area.