Gradini botanice


Ştiaţi că...

Grădina Agrobotanică a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

Intrarea principală în Grădina Agrobotanică din Cluj-Napoca

Grădina Agrobotanică din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1903, în apropierea ruinelor unei mănăstiri din secolul al XI-lea, pe locul unei foste grădini de plante medicinale întreținute în trecut de călugării mănăstirii. Grădina conservă încă în spațiile sale o parte din plantele pe care le cultivau pe vremuri acești călugări.

Grădina Agrobotanică a avut un trecut zbuciumat, fiind distrusă complet după cel de-al doilea Război Mondial, apoi reconstruită și extinsă, ajungând să ocupe astăzi o suprafață de circa 7 hectare și numărând peste 1800 de specii vegetale.

Grădina este împărțită în patru sectoare: sectorul ornamental, sectorul ecologic, sectorul sistematic, sectorul biodiversității.

Sectorul ornamental întâmpină vizitatorul încă de la intrare cu bogăţia de forme şi culori a lumii plantelor. Cuprinde 12 sub-sectoare, între care se remarcă rozariul, florile de primăvară sau bazinul cu nuferi, în care înoată peşti viu coloraţi.

Primăvara foarte devreme, în Grădina Agrobotanică pot fi admirate florile albastre de crucea voinicului (Hepatica transsilvanica). Această plantă este întâlnită în natură exclusiv în Munţii Carpaţi si reprezintă planta simbol a Grădinii Agrobotanice din Cluj.

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica)

Sectorul ecologic ilustrează, într-un număr de 14 sub-sectoare, surprinzătoarele adaptări ale plantelor la cele mai diverse condiţii ecologice. Aici a fost creată în anul 1998 prima colecție specială a grădinii, prin sub-sectorul plantelor de stâncărie, ce adăpostește unele specii rar întâlnite, multe dintre ele provenind de pe stâncile munţilor greu de ajuns.

Una dintre cele mai bine aclimatizate specii este aiul galben (Allium obliquum), un neam de usturoi sălbatic descoperit într-un singur loc în Europa, pe stâncile Cheilor Turzii; această specie poate fi întâlnită şi în stepele din Turkmenia.

 Secțiunea Plantelor de stâncărie – prima colecție specială a Grădinii Agrobotanice

Una dintre raritățile găzduite de sectorul ecologic, în secția plantelor suculente, o reprezintă o specie de cactuși proveniți din zone temperate ale Americii de Nord, ce au dezvoltat capacitatea de a se adapta sezonului friguros, pierzând cea mai mare parte a apei din componența lor, lucru ce îi face mult mai rezistenți la îngheț. Odată cu venirea sezonului cald, acești cactuși își revin rapid, înflorind într-o explozie de flori de o deosebită frumusețe.

Specii de cactuși tropicali în sera pentru iernare.

Colecţia de plante suculente cuprinde peste 500 de specii si varietăţi specializate pentru înmagazinarea apei, cunoscute sub numele generic de cactuşi. Unele dintre ele au fost obţinute din seminţe trimise direct din habitatele lor deşertice din Statele Unite, Mexic, Argentina, Canare sau Africa de Sud, fiind valoroase pentru conservarea biodiversităţii. În acest sub-sector spatiile dintre cactuşii rezistenţi la îngheţ sunt completate cu succes de una dintre cele mai diverse colecţii de specii de verzişoare (Sempervivum), unele fiind aduse direct din locuri stâncoase din România, cum ar fi masivele Piatra Craiului, Rodnei sau Cheile Turzii.

Specie de cactus înflorit din serele Grădinii Agrobotanice

Sectorul sistematic grupează speciile de plante în funcţie de gradul lor de înrudire. Cele 140 de familii botanice sunt situate pe terasele Grădinii Agrobotanice la vârfurile ramurilor unui arbore evolutiv uriaş care ocupă o suprafaţă de aproape 2 hectare. Urcând treptele acestor terase şi urmând ramurile arborelui evolutiv, vizitatorul poate urmări pas cu pas evoluţia treptată a specializării plantelor. Sectorul sistematic se aşterne astfel ca o uriaşă hartă a istoriei naturale a regnului vegetal.

Familia botanică a florii soarelui (Fam. Asteraceae) pe terasa corespunzătoare locului acestei familii în arborele evolutiv

Cel mai nou sector al Grădinii Agrobotanice din Cluj-Napoca este sectorul biodiversităţii, ce îşi propune o temă avangardistă pentru o grădină botanică. El ilustrează diversitatea biologică  în sens larg şi nu doar numărând speciile de plante. Aici îşi poate găsi locul și câte un arbore căzut , scorburos sau uscat, câte un pâlc de arbuşti de nepătruns, sau iarba înaltă a fâneţelor, fără ca aceasta sa fie imediat tăiată, curăţată sau tunsă sub formă de gazon. Toate aceste elemente constituie un mediu divers şi prielnic pentru un număr mare de specii de plante, dar şi pentru alte organisme cum ar fi ciupercile, insectele sau păsările. În ciuda aspectului său sălbatic, amenajarea şi întreţinerea corectă a acestui sector necesită o foarte bună cunoaştere a structurii şi organizării complexe a vegetaţiei diverse din zonele naturale.

Grădina Agrobotanică din Cluj-Napoca se constituie ca un adevărat muzeu viu care îşi propune sa ilustreze, dintr-o multitudine de puncte de vedere, imensa diversitate a lumii vii.

 

 

Localizare:

Calea Mănăștur nr. 3-5, Cluj-Napoca, jud. Cluj

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
©2018 . Toate drepturile rezervate. Asociatia Centrul Ecologic Green Area.