Gradini botanice


Ştiaţi că...

Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice - Arboretumul Simeria

”Căsuța grădinarului”

Primele introduceri de specii exotice la Arboretumul Simeria au început în prima parte a secolului al XVIII-lea, în spaţiul ocupat iniţial de o pădure naturală de luncă.

Arboretumul este declarat arie protejată de interes național, fiind încadrat în secţiunea”rezervații şi monumente ale naturii”.

Arboretumul se întinde pe malul stâng al râului Mureș, pe o suprafață de peste 70 de hectare, cu un relief variat, cu lacuri și izvoare, alei și poieni, fiind împărțit în 50 de parcele. Un canal artificial împarte parcul în două zone principale: terasa superioară cu intrarea în Arboretum și zona de luncă propriu-zisă cuprinsă  între canalul Strei și râul Mureș.

Podeț peste lac

Prima zonă a Arboretumului este definită de stejari piramidali și forme vegetale simetrice ce vin să completeze arhitectura toscană a clădirii albe nobiliare ce își păstrează încă semeția. Terasa clădirii oferă o priveliște plină de armonie, într-un ansamblu peisagistic în care formele sunt perfect proporționate, grandoarea și delicatețea îmbinându-se într-un tot unitar.

Castelul Bella Fay, sediul ICAS Simeria

Alei șerpuitoare leagă vechea clădire albă de inima rezervației. Trecând prin zona lacurilor, vizitatorul își poate odihni privirea pe frunzele nuferilor albi și roșii, sau poate poposi la umbra arborilor exotici și autohtoni deopotrivă, savurând un moment de liniște și serenitate.

Prunus padus – Mălin înflorit

Cea de-a doua zonă a Arboretumului îmbină vegetația exotică cu cea specifică zonei de luncă, în care vegetația viguroasă este dispusă de cele mai multe ori etajat, cu desișuri greu de pătruns, păstrând din sălbăticia și farmecul original al plantelor cultivate aici.

Chaenomeles japonica – Gutui japonez

Colecția dendrologică a Arboretumului Simeria cuprinde peste 2100 de specii, majoritatea de origine asiatică, urmate de plante aparținând teritoriului Nord-American și, în sfârșit, specii europene.  Una dintre atracțiile deosebite ale parcului o reprezintă cele 17 specii și varietăți de magnolii, ce colorează ansamblul peisagistic din lunile aprilie și mai în nuanțele delicate ale primăverii.

Magnolia x soulangiana

 

Localizare:

Str. Biscaria nr. 1, Simeria, jud. Hunedoara

 

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
©2018 . Toate drepturile rezervate. Asociatia Centrul Ecologic Green Area.